Στους Ορφικούς Ύμνους γίνεται μνεία για τα θυμιάματα. Αν και θεωρείται πως είναι η μόνη αναφορά στο θυμίαμα στην ελληνική παράδοση, αυτή στους Ορφικούς Ύμνους στα τέλη ου 3ου αιώνα μχ, θα πρέπει να πω ότι στην Ιλιάδα υπάρχει συγκεκριμένη χρήση βοτάνων σε θεότητες.

 Υπάρχουν 87 ή 88 ύμνοι στο σύνολο, καθένας των οποίων αφιερώνεται σε μια συγκεκριμένη θεότητα, όψεις της θεότητας ή της ομάδας θεοτήτων. Μαζί με τους ύμνους βρίσκονται κατάλληλα θυμιάματα που πρέπει να προσφερθούν σε κάθε θεότητα.

Ο Στύραξ προσφέρεται στους ύμνους, στις ακόλουθες 12 θεότητες: Προθυραίας μια όψη της Αρτέμιδος, Κρόνου, Διός, Κεραυνού Διός, Πρωτέως (ένας Θεός της θάλασσας με πολλές εμφανίσεις), Διονύσου, Δήμητρος Ελευσινίας, Μίσης ένας ερμαφρόδιτος Θεός/Θεά, που συνδέεται με τα Ελευσίνια μυστήρια, Σεμέλης η μητέρα του Διόνυσου, Ίπτας η τροφός του Διόνυσου, Ερμού Χθονίου, Χαρίτων.
Η Σμύρνα προσφέρεται στους ύμνους, στις ακόλουθες 5 θεότητες: Πρωτογόνου (Φάνης, ο πρωτότοκος Θεός), Ποσειδώνος, Νεφών (Θεές των σύννεφων), Νηρέως (ένας Θεός θάλασσας), Λητούς η μητέρα του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος.
Το Λιβάνι (λίβανος) προσφέρεται στους ύμνους, στις ακόλουθες 17 θεότητες: Ουρανού, Ηρακλέος, Ερμού, Τιτάνων, Κουρήτων οπαδών της Κυβέλης, Κορύβαντος ένας Θεός που συνδέεται με τα μυστήρια της Σαμοθράκης, Δίκης η Θεά της δικαιοσύνης, Δικαιοσύνης μια άλλη θεά της δικαιοσύνης, Άρεος, Τύχης, Δαίμονος μια όψη του Δία, Μουσών, Μνημοσύνης η Θεά της μνήμης, Θέμιδος η Θεά του νόμου, Βορέου ο βόρειος άνεμος, Ζεφύρου ο δυτικός άνεμος, Νότου ο νότιος άνεμος.
Το Μάννα προσφέρεται στους ύμνους, στις ακόλουθες 10 θεότητες: Νίκης η Θεά της νίκης), Απόλλωνος, Ατρέμιδος, Λικνίτου το βρέφος Διόνυσος, Σιληνού Σατύρου Βακχών, Ασκληπιού, Υγείας η Θεά της υγείας, Παλαίμονος ένας Θεός θάλασσας που συνδέεται με το Διόνυσο, Ηούς η Θεά της αυγής, Θανάτου του Θεού του θανάτου.
Το Λιβανομάννα προσφέρεται στους ύμνους, στις ακόλουθες 4 θεότητες: εις Ήλιον, Διός Αστραπαίου, Θαλάσσης, Ηφαίστου.
Κανένα θυμίαμα δεν αναφέρεται στους ύμνους, σε σχέση με τις ακόλουθες 9 Θεότητες: Εκάτης, εις Πλούτωνα, Περσεφόνης, Ύμνος Κουρήτων (υπάρχει ένας άλλος ύμνος στους Κουρήτες με τη χρήση λιβανού), Διονύσου Βασσαρέως Τριετηρικού ο Διόνυσος ο οποίος εορτάζεται κάθε τρία έτη), Λυσίου Ληναίου, Αφροδίτην, Νεμέσεως Ύμνος, Ύμνος Νόμου για το Θεό του νόμου.
Υπάρχουν επίσης 22 Θεότητες των οποίων το θυμίαμα είναι υπό το γενικό όρο "αρώματα": Άστρων, εις Σελήνην, Φύσεως, Ρέας, Ήρης, Νηρηίδων, Αθηνάς, Μητρός Ανταίας μια όψη της Δήμητρας, Ωρών, Περικιονίου Βάκχου, Σαβαζίου, Νυμφών, Τριετηρικού, Αδώνιδος, Έρωτος, Μοιρών, Ευμενίδων, Μηλινόης κόρη της Περσεφόνης, Λευκοθέας μια Θεά της θάλασσας, Ωκεανού, Εστίας, Ονείρου ο Θεός των ονείρων.
Εκτός από τα ανωτέρω, το ξύλο της πεύκης (δαλούς) προσφέρεται στον ύμνο, της Νυκτός της Θεάς της νύχτας. Το Σαφράν (κρόκος) στον ύμνο του Αιθέρος. Το Θυμίαμα μετά μήκωνος στον ύμνο του Ύπνου του Θεού του ύπνου. Κάθε σπόρος εκτός των κυάμων και αρωμάτων στον ύμνο της Γης. Θυμιάματα πάντα πλην λιβάνου στον ύμνο του Αμφιετούς του Διονύσου ο οποίος γιορταζόταν δύο φορές το χρόνο.
Θυμιάματα ποικίλα στον ύμνο Πανός, Μητρός Θέων μια όψη της Ρέας. Θυμίαμα στύρακα και μάννα στον ύμνο των Ερινύων.

 

Google Plus

nooriya blogger facebook pinterest

Παροχή Υπηρεσιών

  • Αστρολογία
  • Χαρτομαντεία
  • Αραβική μαγεία
  • Φυλαχτά
  • Ξόρκια
  • Ενεργ. κόσμημα
  • Πολύτιμοι λίθοι
 

Επικοινωνήστε:

Τηλέφωνo: 210-8613027 σε ώρες λειτουργίας καταστήματος

info@astro.gr