aboumasharΤζαφάρ ίμπν Μουχάμεντ άμπου Μουάσαρ Αλμπάλχι

Ο Τζαφάρ ίμπν Μουχάμεντ άμπου Μουάσαρ Αλμπάλχι (أبو معشر جعفر بن محمد بن عمر البلخي) γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου το 787 στο Μπάλχι ανατολικό Χωρασάν (خراسان), σημερινό Αφγανιστάν και πέθανε στις 9 Μαρτίου το 886 ή στις 28 Ραμαντάν 272 στο Αλ Ουασίτ του Ιράκ. Είναι γνωστός με το όνομα Αμπου Μουάσαρ ή Αλμπουμασάρ ή Αλφάλακι ή Μπάλχ (بَلْخ). Είναι Πέρσης μαθηματικός, αστρονόμος και αστρολόγος. Ανέπτυξε την γνώση για την αστρολογία στο Ισλάμ.
Το Μπάλχι θεωρείται η γενέθλια πόλη του Ζωροάστρεως, όπου πιστεύεται πως υπάρχει και ο τάφος του. σύμφωνα με τις γραφές, η καταγωγή του είναι από την Παμφυλία. Ο Πλάτων λέγει πως έμεινε στην πυρά για δώδεκα μέρες και ξαναζωντάνεψε, υπαινισσόμενος την ανάληψη της ψυχής δια των δώδεκα ζωδίων. Στην πόλη αυτή γεννήθηκε και ο Ίμπν Σίνα, ένας σπουδαίος φιλόσοφος.
Ήταν γνωστός στην Ευρώπη για τις γνώσεις του και αρκετές από τις εργασίες του μεταφράστηκαν στα λατινικά. Θεωρείται από τους Ευρωπαίους μελετητές πως οι γραφές του ήταν πολύ πιθανώς η μοναδική σημαντικότερη πρωταρχική πηγή των θεωριών του Αριστοτέλη για τη φύση.
Το 12ο αιώνα τα πρωτότυπα βιβλία για τη φύση, του Αριστοτέλη, άρχισαν για να διατίθενται στα λατινικά. Οι εργασίες για τη λογική, του Αριστοτέλη, ήταν γνωστές νωρίτερα και Αριστοτέλης αναγνωριζόταν γενικά ως "ο κύριος της λογικής". Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι η εργασία του Αμπουμασάρ είναι μια πραγματεία στην αστρολογία. Ο λατινικός τίτλος του έργου είναι Introductorium in Astronmiam, μια μετάφραση του αραβικού Κιτάμπ αλμούντχαλ αλκαμπίρ ήλα 'ίλμ άχκαμ ανουτζούμ (كتاب المدخل الكبير إلى علم أحكام النجوم), που γράφτηκε στη Βαγδάτη το έτος 848 μ.Χ. και συνδέει την αστρολογία, αστρονομία, αριστοτέλειο νεοπλατωνισμό και ερμητισμό. Μεταφράστηκε αρχικά στα λατινικά από τον Ιωάννη της Σεβίλης το 1133.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεγάλης γνώσης του φιλοσόφου δίνεται στο έργο του Αμπτου Αραχμάν μπιν Μουχάμεντ ίμπν Χαλούντ (ﻋﺒﺩ اﺭﺤﻤن ﺒن ﻤﺤﻤﺩ اﺑن ﺨﻠﺪﻮن) «Αλ Μουκάντιμαχ» (Ανάθημα - اﻟﻤﻗﺩﻤﻪ) στο κεφάλαιο 3 λέει για την επιστήμη των Αράβων: "…Ο δωδέκατος αιώνας ήταν μια εποχή αναγέννησης στην ευρωπαϊκή επιστήμη και φιλοσοφία. Αυτό το πολιτιστικό φαινόμενο ήταν, σε μεγάλο βαθμό, μια συνέπεια της εμφάνισης των λατινικών μεταφράσεων διάφορων ελληνικών εργασιών και επίσης μερικών αραβικών κειμένων στα οποία ήταν ενσωματωμένη και αναπτυγμένη η ελληνική επιστήμη. Ο ιδρυτής αυτής της κίνησης ήταν ο Κωνσταντίνος ο Αφρικανός, ένας μοναχός του Μόντε Κασσίνο στο δεύτερο μισό του ενδέκατου αιώνα. Ήταν σύγχρονος του Αλφάνο, του αρχιεπισκόπου του Σαλέρνο (ساليرنو), ο οποίος μετέφρασε από τα ελληνικά (υπό τον τίτλο Premnon physicon) την πραγματεία "Περί της φύσεως του ατόμου" του Νεμεσίου επισκόπου Εμέσης. Ο Κωνσταντίνος έγραψε διάφορες λατινικές εκδόσεις αραβικών εργασιών ή αραβικών μεταφράσεων από τα ελληνικά, για την ιατρική…. ....Ο Άμπου Μα'σάρ λέει στο "Βιβλίο των Συνόδων": "Όταν η τμήση εκτείνεται στην 27η μοίρα των Ιχθυών, στην οποία έχει την έξαρσή της η Αφροδίτη και όταν συγχρόνως, εμφανίζεται η σύνοδος στο Σκορπιό, ο οποίος είναι ο σημειοδότης των Αράβων, τότε η Αραβική δυναστεία θα κάνει την εμφάνισή της και θα υπάρξει ένας προφήτης μεταξύ τους. Η δύναμη και η διάρκεια της κυβέρνησής του ισοδυναμούν στις υπόλοιπες μοίρες της έξαρσης της Αφροδίτης, ότι αυτές είναι περίπου ένδεκα μοίρες του ζωδίου των Ιχθυών. Θα είναι μια περίοδος 610 ετών. Ο Άμπου Μουσλίμ (أبو مسلم) εμφανίστηκε όταν η Αφροδίτη προχώρησε και η τμήση εμφανίστηκε στην αρχή του Κριού, με το Δία να κυβερνά το πεδίο." Και αυτό ήταν περίπου το 750 μΧ.
Ο Άμπου Μουσλίμ είναι ο εγκαθιδρυτής της δυναστείας των Αββασίδων (العبّاسيّون) στην Περσία και αδελφός του πατέρα του Προφήτη, του Αμπντάλλα. Κατ’ επέκταση είναι θείος του Προφήτη. Γεννήθηκε το 104 ή 722 μΧ και φονεύθηκε από τον Αλμανσούρ, το 136 ή 754 μΧ. Κυβέρνησε από το 132 ή 750 μΧ ως το 136 ή 754 μΧ. Το κανονικό του όνομα ήταν Αμπντάλλα μπιν Μουχάμεντ μπιν ‘Άλι μπιν Αμπντάλλα μπιν Αλ’αμπάς μπιν αμπντου Άλμουτάλιμπ (عبد الله بن محمد بن علي بن عبد الله بن العباس بن عبد المطلب). Εν γένει είναι γνωστός με το όνομα Άμπου Μουσλίμ Αμπντου Αραχμάν μπιν Μουσλίμ Αλ Χουρασίνι (أبو مسلم عبد الرحمن بن مسلم الخراساني) ή απλά Άμπου Μουσλίμ.  Οι Αββασίδες, μια σπουδαία δυναστεία, ήταν προστάτες των γραμμάτων και των επιστημών. Επί διακυβερνήσεως του διακεκριμένου χαλίφη Αλ-Μαμούν (813-833), η ελληνική σκέψη σημείωσε τεράστια άνοδος. Ο χαλίφης ίδρυσε την ανακτορική βιβλιοθήκη, η οποία ονομάστηκε “Οίκος σοφίας”, όπου έγιναν σημαντικές μεταφράσεις σε όλες τις επιστήμες και τη φιλοσοφία. Μεγάλο βάρος έδωσαν στον πλούτο της ελληνικής και αριστοτελικής σκέψης, αξιοποιώντας τις μελέτες που είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι ισλαμικές φυσικές επιστήμες και η ισλαμική φιλοσοφία (φάλσαφα). Τρεις είναι οι μεγάλες φιλοσοφικές μορφές της ανατολικής ισλαμικής φιλοσοφίας: ο Αλ Κιντί, ο πρώτος μεγάλος εκπρόσωπος της αριστοτελικής και νεοπλατωνικής σκέψης στο Ισλάμ. Ακολουθεί ο Αλ Φαράμπι, με βαθιές αριστοτελικές και πλατωνικές υποδομές που προσπάθησε να εναρμονίσει τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη και έπεται ο Αβικέννας, ο πιο μεγάλος και πιο σπουδαίος εκπρόσωπος του αριστοτελισμού στο Ισλάμ. Οι μεγάλοι φιλόσοφοι του Ισλάμ ευεργέτησαν τα ελληνικά γράμματα, διότι τα έργα τους μεταφράστηκαν αργότερα στα λατινικά κι έτσι σήμερα έχομε πολλά από αυτά που προγενέστερα ή χάθηκαν ή κάηκαν…. Έτσι βλέπουμε ότι ο αριστοτελικός λόγος και η ελληνική ευρύτερα σκέψη, αφού διέγραψαν έναν μεγάλο κύκλο φωτός και έγιναν αντικείμενο δημιουργικής καλλιέργειας στον Ισλαμικό κόσμο, είτε Αράβων, Περσών κλπ.

Φιρνταράτ (فردارات) των πλανητών

فرد, Φιρντάρ προέρχεται σύμφωνα με τον De Saumaise από τη λέξη «περιοδάριον».
Τα Φιρνταράτ εμφανίστηκαν αργότερα με την ονομασία «φαρτάρια». Φιρνταράτ είναι τα έτη στην ζωή του ανθρώπου, σύμφωνα με μια περσική ιδέα διαίρεσης σε κεντρικές περιόδους, τα οποία διοικούσαν συγκεκριμένοι κυρίαρχοι πλανήτες που είναι γνωστοί σαν Χρονοκράτορες. Όταν μια περίοδος τελειώνει, μια άλλη αρχίζει. Η πρώτη περίοδος ξεκινά με τον Ήλιο σε ημερινή γέννηση και με τη Σελήνη σε νυχτερινή γέννηση. Η δεύτερη περίοδος με την Αφροδίτη για την πρώτη περίπτωση και με τον Κρόνο για την δεύτερη περίπτωση. Οι απομένουσες περίοδοι με τους άλλους πλανήτες είναι σε φθίνουσα σειρά. Η σειρά των πλανητών είναι Ήλιος, Αφροδίτη, Ερμής, Σελήνη, Κρόνος, Δίας, Άρης. Τα έτη κάθε περιόδου είναι μοιρασμένα εξίσου, μεταξύ των επτά πλανητών. Το πρώτο έβδομο ανήκει αποκλειστικά στον Χρονοκράτορα της περιόδου, το δεύτερο στον σύντροφο που ακολουθεί τον πλανήτη και ούτως καθεξής.
Ο πίνακας πιο κάτω δείχνει τις περιόδους των Φιρνταράτ που ελέγχονται από τους πλανήτες Χρονοκράτορες, τα διαστήματα του συνδέσμου, οι έβδομες περίοδοι των άλλων πλανητών με γενικούς Χρονοκράτορες.

περίοδοι Χρονοκράτορες Διάρκεια διαστημάτων συνδέσμου στα τελευταία έξι έβδομα - υποπερίοδοι
Ημερινή γέννηση Νυχτερινή γέννηση  
1 Ήλιος 10 έτη Σελήνη 9 έτη Στην περίοδο του Ήλιου= 1 έτος, 5 μήνες, 4 μέρες, 7 ώρες
Στην περίοδο της Σελήνης= 1 έτος, 3 μήνες, 12 μέρες, 21 ώρες
2 Αφροδίτη 8 έτη Κρόνος 11 έτη Αφροδίτη= 1 έτος,1 μήνας, 21 μέρες, 5 ώρες
Κρόνος= 1 έτος, 6 μήνες, 25 μέρες, 17 ώρες
3 Ερμής 13 έτη Δίας 12 έτη Ερμής= 1 έτος, 10 μήνες, 8 μέρες, 7 ώρες
Δίας= 1 έτος, 8 μήνες, 17 μέρες, 7 ώρες
4 Σελήνη 9 έτη Άρης 7 έτη Στην περίοδο της Σελήνης= 1 έτος, 3 μήνες, 12 μέρες, 21 ώρες
Άρης= 1 έτος, 10 ώρες
5 Κρόνος 11 έτη Ήλιος 10 έτη Κρόνος = 1 έτος, 6 μήνες, 25 μέρες, 17 ώρες
Ήλιος= 1 έτος, 5 μήνες, 4 μέρες, 7 ώρες
6 Δίας 12 έτη Αφροδίτη 8 έτη Δίας=1 έτος, 8 μήνες, 17 μέρες, 3 ώρες
Αφροδίτη=1 έτος,1 μήνας, 21 μέρες, 5 ώρες
7 Άρης 7 έτη Ερμής 13 έτη Άρης =1 έτος
Ερμής = 1 έτος, 10 μήνες, 8 μέρες, 17 μέρες
  Για όλες τις γεννήσεις η Κεφαλή του Δράκοντα (Αναβιβάζων) Η Κεφαλή και η Ουρά του Δράκοντα (Καταβιβάζων) δεν έχουν διαστήματα συνδέσμου με τους πλανήτες

 Το Φιρντάρ της Κεφαλής και της Ουράς του Δράκου

Κεφαλή του Δράκου. Το άτομο θα είναι τυχερό. Θα συνδεθεί με ευγενή άτομα. Θα είναι πιστό στις συνεργασίες και τις λέξεις του και θα δώσει κανόνες διαγωγής στους άλλους. Θα έχει προσοδοφόρα αξιοπρέπεια στη χώρα του. Θα κερδίσει πλούτο μέσω νομικών υποθέσεων ή κληρονομιών. Θα ταΐσει πολλούς υπαλλήλους και θα αγαπηθεί από τις γυναίκες.
Η Ουρά του Δράκου. Προβλήματα θα συμβούν στο άτομο. Θα κρατά μακριά τους φίλους του και θα τους αντιμετωπίζει με περιφρόνηση και θα έχει σύγκρουση με τα παιδιά και τη σύζυγό του. Και θα πληροφορηθεί για πολλές απώλειες χάριν μιας γυναίκας. Προβλήματα θα του συμβούν. Θα ταλαιπωρηθεί με μια σοβαρή ασθένεια, αλλά στο τέλος θα ανακτήσει.

 

 

nooriya blogger facebook pinterest