Από τον Όμηρο έως τον Πλωτίνο η αρχαία ελληνική θρησκευτική σκέψη παρουσίασε μια μεγάλη εξέλιξη η οποία οφείλετο κυρίως στις επιδράσεις των ανατολικών μυστικιστικών λατρειών αλλά και στην ανάγκη του λάτρη για μια πιο άμεση επαφή με το θεϊκό. Έτσι από ένα πάντρεμα του ομηρικού «μέτρου» και της μυστηριακής «έκστασης» διαμορφώθηκαν δύο ουσιαστικές και αντίθετες όψεις της αρχαιοελληνικής θρησκευτικότητας. Η αρχαιοελληνική μεταφυσική πίστη κινήθηκε μεταξύ του εκκοσμικευμένου ομηρικού ανθρωπομορφισμού και του εκστατικού μυστικισμού του Πλωτίνου.
Κωνσταντίνος Τσοπάνης
Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων

Οι πρόγονοί μας καθόρισαν μεγάλους και αιώνιους πνευματικούς θησαυρούς για αυτούς που έχουν αφυπνισμένο μυαλό και παιδεύονται στην απόκτηση της γνώσης. Δεδομένου πως στη σημερινή εποχή υπάρχουν ολόκληρες ομάδες που αναζητούν τη σοφία των Αρχαίων, σκέπτομαι πως πρέπει, επιβάλλεται να παρέχω μια σχετική φροντίδα για να μπορούν κάπως εύκολα να φθάνουν στη μελέτη των στοιχείων.  Γιατί υπάρχει μια μεγάλη αιτία, που τούτο πρέπει να γίνει. Τα άτομα των οποίων οι ψυχές είναι αφυπνισμένες, μέσα από την τέρψη της μελέτης δεν μπορούν παρά να φέρουν φυλαγμένες στις καρδιές τους τις μορφές εκείνων που ανήκουν στις κατοικίες των Θεών.

Μολονότι, ο χώρος που διαθέτω είναι κάπως μικρός, θα τολμήσω να δώσω όσο το δυνατόν περισσότερα κείμενα. Και τούτο γιατί γνωρίζω πως οι ελληνικές διάνοιές μας, που εμφύτως σέβονται τις υψηλότερες περιοχές του Αέρα, ανυψούμενες στον ουρανό στα βήματα της Ιστορίας, είναι αναγκαίο να είναι όχι μόνο στα δόγματά τους, αλλά ακόμη και στην καθημερινότητά τους, αυτό που οι πρόγονοί μας θέλησαν μέσω του αιώνιου χρόνου.

 Βιβλία

Περί των 12 ζωδίων, Τεύκρου του Βαβυλώνιου

Ουέττιος Ουάλης Αστρολογία

Παύλου Αλεξανδρέως, Αποτελεσματικά

Ιωάννης Καματηρός, αστρονομία

Διογένης Λαέρτιος

Σίβυλλα

Γεμίνου, εισαγωγή στα φαινόμενα

Ησιόδου, Θεογονία

Παύλου Αλεξανδρέως, ανακεφαλαίωση

Ιωάννης Καματηρός, ζωδιακός

Ερατοσθένης, καταστερισμοί

Πλούταρχος, στον Τίμαιο

Ανατολίου περί δεκάδος καί τών εντός αυτής αριθμών

Κλαύδιος Πτολεμαίος, Φάσεις Αστέρων

Δωρόθεος

Ηφαιστείων, Επιτομή

Ετοιμολογία αλφαβήτου

Πυθαγόρας, Πλανώμενοι αστέρες

Θέων ο Σμυρναίος

Ερμείου, Σχόλια στον Φαιδρον του Πλάτωνα

Δωρόθεος, τα 7 επίθετα των αστέρων

Αποκάλυψις Αδάμ

Ιππόλυτος, κατά πασών αιρέσεων

Θέων Αλεξανδρεύς, πρόχειροι κανόνες

 

 

nooriya blogger facebook pinterest