يا حي يا حي يا قيوم
يا حي يا حي يا قيوم

 

Σέιχ Άμπντου Αλκάντερ Τζεϊλάνι 

Ο Εξέχων Άμπντου Αλκάντερ Τζεϊλάνι γεννήθηκε στην Περσία, στο Τζιλάν βόρεια της Κασπίας θάλασσας, περίπου τον Απρίλιο του 1078 μΧ δηλαδή το μήνα Ραμαντάν του 470 έτος Εγείρας και πέθανε το 1166 μΧ δηλαδή 561 έτος Εγείρας.

Μεγάλος και ονομαστός Σούφι που ίδρυσε το Τάγμα των Καντίρι. Η συνεισφορά του στην Ισλαμική σκέψη είναι πολύ μεγάλη.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, τον μεγάλωσε η μητέρα του και ο παππούς του. Ο Άμπντου Αλκάντερ καταγόταν από την οικογένεια του Προφήτη, ήταν ένας Σέιντ (سيد).

Σέιντ λέγονται οι απόγονοι των εγγονών που Προφήτη, του Χασσάν και του Χουσεΐν. Ο Χασσάν (الحسن بن علي بن أﺑﻲ طالب Χασσάν μπιν ‘Άλι μπιν Άμπου Τάλιμπ) και ο Χουσεΐν (حسين بن علي بن أﺑﻲ طالب Χουσεΐν μπιν ‘Άλι μπιν Άμπι Τάλιμπ) είναι γιοί του εξαδέλφου του Προφήτη, του ‘Άλι μπιν Άμπου Τάλιμπ και της Φατίμα Χάχρα (فاطمة الزهراء) κόρης του Προφήτη.

Το 488 πήγε στη Βαγδάτη, όπου ασχολήθηκε με τις σπουδές του Ισλαμικού Νόμου Χανμπάλι (حنبلى), με διάφορους δασκάλους. Ο Άμπντου Αλκάντερ διδάχθηκε την εξήγηση της Σαρία (شريعة) δηλαδή της μεθόδου του Νόμου από τον Άμπι Σέιντ ‘Άλι Αλμουχάριμι, την Χαντίθ (حديث) δηλαδή τα λόγια και τις πράξεις του Προφήτη από τον Άμπου Μπέκερ μπιν Μουζάφαρ, το Τεφσίρ (تفسير) δηλαδή την εξήγηση του Αγίου Κοράν από τον Άμπου Μωχάμαντ Τζαράρ. Την βασική εκπαίδευση του Σουφισμού διδάχθηκε από τον Σέιχ Άμπου Αλχέιρ Χαμάντ.

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, έφυγε από τη Βαγδάτη και για εικοσιπέντε έτη περιφερόταν σαν ερημίτης, στις περιοχές της ερήμου του Ιράκ.

Ήταν πάνω από πενήντα ετών, όταν γύρισε στη Βαγδάτη, το 521 έτος Εγείρας ή το 1127 μΧ αρχίζοντας τη διδαχή στο κοινό. Έγινε σύντομα πολύ δημοφιλής με τις διδασκαλίες του για τις Χαντίθ, το Τεφσίρ και το μυστικισμό.

Το 528 έτος Εγείρας ή το 1134 μΧ, με ευσεβείς δωρεές που δόθηκαν, έφτιαξε μεγάλη κατοικία για την οικογένειά του και για τους μαθητές που έφθαναν από μακρινά μέρη.

Για σαράντα περίπου χρόνια, υπηρέτησε το Ισλάμ, ταξιδεύοντας στην Ινδία και το Πακιστάν. Μέχρι το θάνατό του εργαζόταν, διδάσκοντας. Πέθανε στις 8 Ραμπία Αλάουαλ το 561 έτος Εγείρας, σε ηλικία 91 ετών (19 Ιανουαρίου 1166 μΧ).

Βρίσκεται σε μαυσωλείο στη Βαγδάτη.

Ήταν εξαιρετικά υψηλού πνευματικού επιπέδου, Σοφός, ίσως ο Σοφότερος όλων. Είναι αξιοσημείωτα τα λόγια και οι σοφές διδασκαλίες του.

«Γεννήθηκε στην αγάπη, αναπτύχθηκε στην τελειότητα και συνάντησε το Κύριό του στην τελειότητα της αγάπης».

Είθε ο Ένδοξος Κύριός μας να μας φέρνει σε επικοινωνία με την ευγενική πνευματική του επιρροή!

 

 

  اللهم يا هادي أهدني و علمني يا عليم و اخبرني يا خبير و بين لي يا مبين و ابسط لي يا باسط و اظهر لي يا ظاهر

nooriya blogger facebook pinterest